Erdek ve Ocaklarda Görülecek Yerler

Ekleme Tarihi :

Kyzikos : Erdek İlçesine 9 km uzaklıkta bugün kısmen ayakta bulunan antik kent, Kapıdağ yarımadasının Anadolu sahiline birleştiği noktada Dolionlar tarafından kurulmuş olan şehir, ilk kralları olan Kyzikos’ un adını almıştır. Bandırma ve Erdek Körfezlerinin birleştiği kıyılardan başlayarak kuzeye Kapıdağ eteklerine doğru yayınlan şehre ait kalıntılar yaklaşık 11 km2’lik alana yayılmaktadır. Bu harabeler arasında bugün sadece tonozlu temelleri ile etrafa dağılmış mimari parçaları bulunan Hadrianus Tapınağı, şehrin Roma dönemindeki ihtişamı hakkında bilgi vermektedir.

 

Kirazlı Manastırı: Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks duvar tekniğine göre 19.yy’(1800’lü yıllarda) Rumların kullandığı bir dini anıt yapı mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine 2 katlı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. Bugün mevcut olan kilisenin güney duvarı ile ABSIS duvarının bir kısmı ayakta ve yüzeyde bulunmaktadır. Kyzikos Kentinin güneybatısında Roma döneminden dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Hadrianus Mabedi kalıntıları bulunmaktadır.   

 

Şehir Surları: Aşağı Yapıcı yolundan gidildiği takdirde köy yakınındaki Demirkapı mevkiinde bazı şehir suru kalıntıları görülür. Bu kalıntılar Erdek Körfezi’ne kadar uzanır.

 

Kaleler

Seyitgazi Tepesi’nde sekiz adet kale vardır. Ayrıca 5 km kuzeylinde Muhla Kalesi bulunmaktadır.


Koca Çınar: Günümüze kadar gelebilmiş bir doğa harikasıdır tarihi Koca Çınar. Eski harabelerin arasında yükselen ulu çınarın hemen yanından akan dere efsaneye göre Unutma Deresi’dir. Aşk acısı çekenlerin suyundan içmeleriyle aşk acılarının hafiflediğine inanılır. Dere Kyzikos Antik kentinin altıgen kulelerinin hemen dibinden kaynamıştır.


Zeytinli Ada: Yerli ve Yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Zeytinli Ada’nın ünü Erdek’i aşmıştır ve Erdek’in sembolü haline gelmiştir adeta. Nereye giderseniz gidin her yerden görünür bu nefes kesen güzellikteki ada. Kıyı şeridinden bakıldığında sanki elinizle dokunacağınız kadar yakında görünen ada adını üzerinde bulunan iki zeytin ağcından almaktadır. Ada üzerinde M.S.500’lerde inşa edildiği tahmin edilen Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Doğu kilisesi, iki hamam, yeraltı kilisesi, kayıkhane, fener, erzak deposu ve Kybele Kutsal Alanından oluşmaktadır. Altıgen yapılı vaftiz hanesi Anadolu’daki Ortodoks mimarisinin en büyük vaftiz havuzuna sahiptir. Hac amacı ile Meryem Ana adına inşa edilmiş olup, yekpare ince damarlı beyaz mermerden oyulmuştur. Adada bulunan kaynak suyu şifalıdır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde adadaki ılıca suyunun göz hastalıklarına iyi geldiğinden bahsedilmektedir. 2006 yılından günümüze üzerine kazı çalışmaları devam eden Zeytinli Ada Meryem ana Kilisesine ait Meryem Ana İkonasının Fener Rum Patrikhanesinde sergilenmektedir.


Ocaklar Plajı: Erdek’in en ünlü plajıdır Ocaklar plajı. Mavi bayraklı olan ve Erdek’e çok yakın olan Ocaklar Plajı 3 km’lik sahili ve temiz kumsalıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Ocaklar adı dağlık kısımlarında bulunan granit taş ocaklarından gelmektedir. Sakin ve huzurlu havası, şehrin yoğunluğundan ve karmaşasından kaçmak isteyenler için harika fırsatlar yaratır.


Çuğra Plajı: Erdek civarında yer alan en ünlü plajlardan biridir Çuğra plajı. Göz alabildiğine uzanan altın gibi incecik kumu, pırıl pırıl denizi ile Kapıdağ’ın eşsiz manzarasını arkasına almıştır Çuğra. Plajın paralelinde palmiye ağaçları ile süslenmiş yürüyüş bandı özellikle akşamüstü bisikletle gezenleri, yürüyüş yapanları ağırlar. Çevresinde bulunan otellerin kafe, restoran ve barlarının dışında sardunyalarla süslü kır kahvelerinde Erdek’in zeytinleri zeytinyağları ve leziz balıkları sunulur.



GERİ DÖN